9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelTeetunnil raamatuga piiluti vana ja uue kirjanduse sisse

Teetunnil raamatuga piiluti vana ja uue kirjanduse sisse

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Ly Ehini eestvedamisel alustas eelmisel neljapäeval Rapla keskraamatukogus üritustesari „Teetund raamatuga“. Osalema oli oodatud lugemisest ja raamatutest huvitatud rahvas.

Ehini soov on, et iga kord tutvustaks keegi mõnd endale meeldivat ja muljet avaldanud raamatut lähemalt. Samuti on võimalik tutvuda uute raamatutega ja end ka laenutusjärjekorda panna. Võimalus raamatut katsuda ja sirvida on Ehini sõnul lugemishuvi tekitamiseks väga kasulik.
Raamatukoguhoidja Annika Toom tutvustas põgusalt Tiit Pruuli raamatut „Minu maailm“, mis oli kirjastuse Petrone Print sajas raamat. Pikemalt ta raamatul ei peatunud, et lugejatel endil ka avastamisrõõmu jätkuks. Leida Kibuvitsa valikkogu „Kirev. Saatus ja looming“ aga vääris pikemat juttu. Selles raamatus on peamiseks märksõnaks naiseks olemine. Just see, kuidas naine saab ennast teostada, kuulates oma südame häält. Kibuvitsa elu ei olnud kerge, ühe artikli pärast saadeti ta Siberisse, kus teda hoidis elus käsitöö.
Ly Ehin meenutas kirjandusprofessor Harald Peebu sõnu, et kui olete head lugejad, loete elus läbi 2000 raamatut. Ehk siis ühe raamatu nädalas. Ehin tunnistas, et nii palju ei jõua meist enamik tegelikult lugeda.
Kuigi alguses oli Ehinil plaan rääkida Soome kirjandusest, langes tema valik hoopis tänavuse Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Kazuo Ishiguro teosele „Päeva riismed“. Raamat on päevakohane ka selle poolest, et selle tõlkis Jüri Ojamaa, kes suri septembri lõpus. Ishiguro on Jaapanis sündinud Inglismaal elav romaanikirjanik, kelle kaks esimest teost olid Jaapani-ainelised, ülejäänud on aga Inglismaaga seotud.
Ly Ehin rääkis, et tema õde oli Jaapanis käies küsinud ühelt õpetajalt, kuidas sealsed inimesed nii peenekoelised, heatahtlikud, lahked ja sõbralikud on. Talle vastati: „Meid on siin nii hirmus palju ja kui me ei õpetaks oma lapsi väiksest peale sõbralikud ja lahked olema, näriksime üksteisel kõrid läbi.“
„Päeva riismete“ peategelaseks on väga perfektne inglise ülemteener, kellel pole mahti märgata majapidajanna tundeid tema vastu. Tõlkija Krista Kaer on öelnud, et Ishiguro suudab uute vormidega üllatada. Seega tasub lugeda ka tema teisi eesti keeles ilmunud teoseid.
Keskraamatukogu teenindusjuht Kaja Tammar rääkis Mall Jaaksonist ja tema raamatust „Euroopa kriisid. Armastuse Puud“. Kaks aastat tagasi käis Jaakson ka Raplas. Vanust on kirjanikul 92, kuid jaksu kirjutada tal jätkub, praegu olevat tal käsil raamat kassidest. Külliki Leinpere tutvustas enamasti uuemaid raamatuid. Ehini arvates läks esimene teetund raamatuga korda, lugejad soovisid end raamatute järjekorda panna ja neid ka laenutati. Inimesed tahavad ka edaspidi niimoodi kirjanduse sisse vaadata ja järgmine teetund peaks aset leidma 23. novembril.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare